The National Theatre has not been comprehensively redeveloped since it opened in 1976 and much has changed on the South Bank and in the theatre industry in the years since then.

The riverside walkway now brings 12 million people past the NT's door each year, offering the potential to engage and welcome this wider public. Our creative workspaces located on-site were bursting at the seams, and our outdated former infrastructure and unsuitable backstage facilities increasingly failed to meet the needs of artists.

The exponential developments in lighting, sound and video that came with the digital age couldn't have been envisaged at the time the NT was built. There has also been a dramatic increase in both audiences and creative output over the years since opening, which took a toll on the theatre’s physical infrastructure.

Until NT Future, we had no dedicated learning space on-site, limiting the amount of people who could participate in our work and the type of engagement they could have. Our home was also built at a time when energy was cheap and without environmental consideration.

Through NT Future we have been able to respond to this context and transform the NT to secure it for future generations.

Category: